Ieder van ons wil graag aardig gevonden worden. We zijn immers van nature sociale wezens. Indien deze wens zo sterk is dat het geen voorkeur is, maar een eis, waardoor we niet in onze eigen kracht durven te blijven staan uit angst niet meer aardig gevonden te worden, is er sprake van een tegenstrijdigheid. Namelijk, je wilt aardig gevonden om wie je bent. Als je je anders voordoet dan wie je bent, vinden ze niet echt jou aardig, maar degene als wie je je voordoet.

Op je weg naar assertiviteit kan de wens, of eis, om aardig gevonden te worden, een hinderpaal zijn. Assertiviteit betekent namelijk:

  1. Je kwetsbaar opstellen door je gevoelens kenbaar te maken,
  2. je grenzen stellen, en
  3. een ander respectvol behandelen.

Als je je anders voordoet, maak je je gevoelens niet aan de ander kenbaar, en laat je over je grenzen gaan.

  • Stel jezelf eens de volgende vragen:
  • Vind ik mezelf aardig?
  • Vind ik mezelf aardiger als ik mijn grenzen stel of als ik anderen over mijn grenzen laat gaan?
  • Kunnen de anderen weten waar mijn grenzen liggen als ik ze niet aan hen kenbaar maak?
  • Waar ben ik het meest bang voor?
  • Overschat ik de kans en de ernst van deze meest catastrofale voorspelling?
  • Hoe kan ik deze voorspelling toetsen aan de realiteit?

Assertiviteit betekent ook dat je je eigen rechter bent, in die zin dat je achter je eigen gevoelens staat en de consequenties ervan aanvaardt. Jij alleen beslist uiteindelijk over je leven en de keuzes die je maakt. Indien je je eis om aardig gevonden te worden omzet in een voorkeur, geeft dit de vrijheid die je nodig hebt om jezelf terug te vinden. Als je jezelf echt aardig vindt, is dit het allerbelangrijkste, en dat anderen je mogen is meegenomen, maar niet allesbepalend. Assertief zijn betekent ook de ander confronteren op een rustige, zelfverzekerde manier. Dit is te oefenen (m.b.v. rollenspel, doelenlijst en doelenboek), zodat je steeds meer went aan de nieuwe richting die je bent ingeslagen: die van een vrij, onafhankelijk en zelfbewust individu.

Heb alsjeblieft begrip voor jezelf als het proces langer duurt dan dat je zou hopen; mild zijn voor jezelf is onontbeerlijk om uit te groeien tot de persoon die jij wilt zijn. Trap niet in de valkuil van ‘afweer over afweer’! Zodra je je angst om niet aardig gevonden te worden trotseert, zul je zien dat de meeste mensen je juist aardiger zullen vinden! Maar laat ook hier weer het proces belangrijker zijn dan het resultaat!

Bron Praktijk META

Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek met Praktijk META: Tel: 0499-851196 of stuur ons een email info@praktijkmeta.nl

Vond je dit een interessant artikel? Like onze Facebookpagina en ontvang automatisch nieuwe blogposts