Pesten is het langdurig uitoefenen van geestelijk en/of lichamelijk geweld door een persoon of groep tegen een eenling die niet in staat is zich te verdedigen. Het kan gaan om uitgescholden worden, belachelijk gemaakt worden, vernederd worden, geslagen worden, geknepen worden en buitengesloten worden.

Pesten komt vaak voor; één op de zes kinderen geeft aan wel eens gepest te worden. 350 duizend kinderen worden dagelijks gepest.

Er is een verschil tussen ‘plagen’ en ‘pesten’: bij plagen is er gelijkwaardigheid en kan degene die geplaagd wordt het goed hebben, bij ‘pesten’ wordt degene die gepest wordt een mikpunt, tegenover anderen die veel krachtiger en machtiger overkomen, en heeft hij of zij het gevoel zich bijna niet te kunnen verweren.

Een pester heeft ook een probleem: hij of zij heeft 4 maal zoveel kans dan een niet-pester om, als hij of zij volwassen is, in de criminaliteit terecht te komen. Vaak is het geen stabiel en zelfverzekerd kind, maar overschreeuwt het zijn eigen onzekerheid en angst. En daarbij blijkt hij of zij dikwijls een gebrek aan sociale vaardigheden te hebben. Zijn of haar vrienden blijken hem of haar niet echt aardig te vinden, maar blijven uit angst voor verstoting bij hem of haar hangen.

Kinderen die gepest worden kunnen last krijgen van nare dromen, concentratieproblemen, verminderde schoolprestaties, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, somberheid, prikkelbaarheid, verdriet en angst om naar school te gaan. Vaak schamen ze zich om erover te vertellen, zelfs aan hun ouder(s).

Hoe kun je weerbaar zijn tegen pesten?

Mentaal weerbaar: oefenen met je grenzen aangeven.

Verbaal weerbaar: ‘nee’ durven zeggen, iets terug durven zeggen, de toon van je stem gebruiken,

Fysiek weerbaar: op een stootkussen of matras trappen, deze oefeningen zorgen voor ontlading als je verdrietig en boos bent, maar versterken ook een meer zelfverzekerde houding in het dagelijks leven.

Niet verdrietig of boos worden; dat wil de pester juist,

Verwerk je nare ervaringen door erover te praten, over te schrijven, het te tekenen, of met rollenspelen,

Je kunt, als je wilt, een cursus zelfverdediging volgen.

Geplaagd worden is erg naar, maar het kan je aldus leren om voor jezelf op te komen; je wordt er sterker van. Proberen het pesten niet op jezelf te betrekken; het heeft meer met de pester te maken dan met jezelf.

Bron Praktijk META

Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek met Praktijk META: Tel: 0499-851196 of stuur ons een email info@praktijkmeta.nl
Vond je dit een interessant artikel? Like onze Facebookpagina en ontvang automatisch nieuwe blogposts